Kuunokka

★ ★ ★ KTK-III EV-II

Lucipurr Z

Rotu, skp Zangersheide, ori
Väri, korkeus Mustanvoikonkimo (aa Ee Gg nCr), 178cm
Syntymäaika 07.06.2021 BE 9 vuotta
Rekisterinro VH21-272-0050


Kasvattaja Louis de Pauw
Omistaja Kuunokka (VRL-09334)
Koulutus Estepainotus

Serenan paatunut tapa: selaa tuntisotalla hevoskauppojen ilmoituksia ennen Keski-Euroopan matkoja. Aina joskus jostain sieltä tietokoneen näytön ja höyryävän kahvikupin takaa kuuluu yksinkertainen, mutta paljon puhuva "wow". Niin kävi yhtenä synkänsateisena syyskuun päivänä viikkoa ennen kisamatkaan Ranskaan. Sitten laskettiin kuppi kädestä ja syvennyttiin ruudun tutkiskeluun samalla kun kahvi jäähtyi. Yleensä tätä seuraa kiivas sähköpostin hakkaaminen.

Kuunokassa oli ollut estehevosen tai vaikka kahdenkin paikka auki jo hyvän tovin. Nyt se oli siinä, se oli varma. Makso mitä makso. Useampaa järkyttynyttä (ja paria maltillisen innostunutta) ilmettä myöhemmin tarvittavat puhelut oli soitettu ja koukkaus Belgian puolelle sovittu. Ai ei ikinä zangerheideiä tähän taloon? Siinä se taas nähtiin. Toisaalta Lucipurr Z niminen oriin alku oli varustettu pitkän hintalapun lisäksi upealla suvulla ja lupaavalla rakenteella. Siinä kohtaa voi vähän joustaa periaatteistaankin.

Mitä ikinä hevosten nimistä voikaan päätellä, eivät ne Lucyn - tai suomalaisittain Lussen - isälinjan kohdalla ole kertoneet nimen kantajista itsestään mitään. Tai ehkä Lucyn kohdalla joo, onhan se pehmeän purisevainen kuin kissimirri. Onhan ori iso kuin ***kele, erittäin vaikuttava näky nostaessaan kaulan kaarelle ja tutkaillessaan valtakuntaansa ryhdikkäänä ja sieraimet väristen. Koiranpentumainen katse kuitenkin kertoo, että kyseessä on lempeä jättiläinen, jonka ainoita luonteen vikoja ovat hienoinen itsepäisyys ja toisinaan ylitsevuotava hellyydenkaipuu.

Vaikka onkin päällisin puolin melko miehinen ja osaa toisinaan esitellä orimaisia elkeitäkin, on Lucy todella säyseä tyyppi käsitellä. Onhan ori hieman itsepäinen, kyllä, mutta näyttää sitä puoltaan lähinnä ratsunominaisuudessa. Maasta käsin Lucy on aivan äärikiltti ja hyvätapainen, mitä nyt saattaa joskus melko painokkaastikin kerjätä huomiota puskemalla, hinkkaamalla ja antamalla hevosensuukkoja. Senkin ori kyllä lopettaa kun sitä kieltää, tai kun se saa haluamansa halitteluhetken. Kaikki hoitotoimet sujuvat Lussen kanssa jouhevasti, jos oriilta kysytään niin mieluiten pitkän kaavan mukaan, eikä sitä ole vaikea käsitellä vieraissakaan ympäristöissä.

Lussen selässä vaaditaan kuitenkin hieman enemmän päättäväisyyttä kuin hoitotilanteissa. Se lukee ratsastajaansa kuin avointa kirjaa, hyvässä ja pahassa, ja jos selässä nukutaan ei Lucykaan katso tarpeelliseksi tehdä mitään. Selkeitä apuja käyttävä ja aktiivisesti ratsastava ihminen saa Lucystä kyllä ne parhaat puolet esiin, viimeistään sitten kun ori on muutamaan otteeseen todennut, ettei hänen mielipidettään taaskaan tarvittu.

Kokoisekseen hevoseksi Lucy on yllättävän ketterä ja nopea tiukoillakin esteradoilla eikä esteälyäkään puutu. Tosin oriin mielestä, varsinkin silloin kun on kivaa, tyyli on lähinnä muotoseikka, joten joskus sen kanssa saa varautua pieniin pellehyppyihinkin. Lusse myös mielellään ottaa ohjat niin sanotusti omiin käsiinsä ja tekee ratkaisuja itse sen sijaan, että odottaisi ratsastajan neuvoja. Usein homma toimii, mutta parempi vielä jos oriin selässä on hereillä.

Sukutaulu

isä
Lucifurious Z
ZANG rnvkkkm 174cm, EVM
ii.
Lucifer Z
ZANG mvkkkm 170cm
iii.
-
iie.
-
ie.
Epiphany van Daele
KWPN rnkm 175cm
iei.
-
iee.
-
emä
Iorweth Z
ZANG mkm 175cm, EVM
ei.
Igoroff Z
ZANG m 170cm
eii.
-
eie.
-
ee.
Bogaert Berenice Z
ZANG rnkm 172cm
eei.
-
eee.
-
Tutustu hevosen sukuselvitykseen

Voi sanoa, että Louis de Pauw ja vaimonsa Fleur ovat kotimaassaan Belgiassa sieltä tunnetuimmasta päästä esteratsastajia, joskin jo eläköityneitä sellaisia. Sen ohella, että pariskunta pitää nykypäivänä suosituita esteklinikoita, ovat he panostaneet myös hevoskasvatukseen; minkäpä muun kuin sen puoliverikantakirjan jolla itsekin uransa tähtihetket saivat kokea, zangersheiden. Lucyn isän puolen kaksi ensimmäistä sukupolvea ovatkin kaikki de Pauwien omia hevosia, näistä isä ja isänisä yhä paikanpäällä nähtävillä.

Lucifurious Z, kotoisasti Fury, on yhä aktiivisessa kilpakäytössä Louisin ja Fleurin nuorimmalla pojalla Aydenilla tämän ykkösratsuna. Juuri Furyn kanssa Ayden on noussut kilpailemaan kansainvälisiin kisoihin 150cm luokissa ja niin ori kuin poikakin ovat niin ikään saavuttaneet oman maineensa Keski-Euroopan hevospiireissä. Furya on käytetty jalostukseen valikoidusti, lähinnä oman tallin tammoille, mutta kysyntä ja lupaavasti kehittyneet varsat povaavat ansiokasta uraa siitosoriinakin.

Fury on de Pauwien omaa jalostustyötä, sillä niin oriin isä Lucifer Z kuin emä Epiphany van Daelekin ovat aikanaan toimineet Louisin omina kilpahevosina. Varsinaiseen maineeseen Lucifer, joka nimestään huolimatta on rauhallinen ja lempeäluoteinen ori, ponnisti kuitenkin Fleurin ratsuna kilpaillen rouva de Pauwin kanssa kertaalleen jopa EM-kisoissa, saavuttaen toisella yrittämällä pronssia. Oria on käytetty runsaasti jalostukseen Belgian sisällä, mutta erityisesti sen jälkeläisiä on myyty myös ulkomaille. Se on myös liisattu pariin otteeseen Saksaan siitosoriiksi, mutta viettää nykyisin pysyvästi eläkepäiviään omistajiensa tilalla.

Louis itse ratsasti jo edesmenneellä Epiphanylla 140cm ratoja ostettuaan tamman niin sanotusti valmiina pakettina Saksasta. Jäätyään kisaeläkkeelle se on toiminut oppimestarina de Pauwin nuoremmalle sukupolvelle ja sittemmin siirtynyt täysin siitostammaksi. Elämänsä aikana Epiphany ennätti tehdä viisi varsaa, joista Lucifuriousin lisäksi erityisesti tamma Eloquent Z on menestynyt hienosti nykyisessä kotimaassaan Ranskassa.

Iorweth Z puolestaan on de Pauwien vanhimman pojan entinen kilparatsu, jonka ura 130cm radoilla tyssäsi jo 9-vuotiaana pahan loukkaantumisen myötä. Tamma on pitkänlinjan zangerheide-kasvattaja Alan Dumontin kätten jälkeä, ja kuten monista Dumontin varsoista, odotettiin Iorwethistakin suuria. Aikainen eläköityminen vei tamman kuitenkin jalostushevosen, toki arvokkaan sellaisen, tielle, ja Lucipurr Z onkin sen toinen varsa. Ensimmäinen, Germaine Z, on parhaillaan aloittamassa uraansa de Pauwien luona.

Alan Dumontin hevosista on vaikea löytää muuta kuin hyvää sanottavaa ja myös Iorwethin isä Igoroff Z on miehen omaa kasvatustyötä. Muun muassa Igoroffilla Alan on myös viimeisinä vuosinaan kilpaillut pitkin Eurooppaa ja yhtä laajalle on oriin jälkikasvuakin siunaantunut, sen ansaitessa monissa eri yhteyksissä yksinkertaisen ylistyksen; "täydellinen hevonen". Nykyisin Igoroff vaikuttaa Tanskassa, jossa se on astunut tammoja jo parin vuoden ajan.

Herra Dumont on luottanut myös muiden työhön omien linjojensa ohella ja yksi esimerkki tällaisesta on tamma Bogaert Berenice Z. Tamma aloitti uransa esteratsuna Belgiassa, mutta asui valtaosan elämästään Ranskassa kilpaillen siellä Camille Leroyn alla kansainvälisellä tasolla ja jättäen myöhemmin maahan kaksi varsaakin. Sitä suorempaa miestyyppiä edustava Alan Dumont teki tietenkin tammasta tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä, ja niimpä Berenice muutti takaisin Belgiaan jatkamaan siitostamman elämää.

rotu varsan nimi syntynyt isä / emä meriitit
Ei jälkeläisiä

Kilpailumenestys

koulu esteet kenttä valjakko
vaativa B
ei kilpaile
120 cm
6 / 6   ( 2972.26p. )
-
ei kilpaile
-
ei kilpaile
Virtuaalinen näyttelyjaos Virtuaaliset shownäyttelyt
ei näyttelymenestystä
ei näyttelymenestystä
pvm maa jaos & ratsastaja luokka sija
24.04.2022 Kultasaari Cup S. Malvalehto 120cm 12/29 4vp
02.05.2022 Hannaby Hanami Week S. Malvalehto 110cm 15/42 0-4vp
28.06.2022 Kultasaari Cup S. Malvalehto 120cm 11/34 4vp
31.03.2023 ERJ Cup N. Rautkyrö 120cm 2/61
09.05.2023 Hannaby Hanami Week S. Malvalehto 120cm 24/57 4vp
13.05.2023 Power Jump -kvaali S. Malvalehto 120cm (warm up) 21/54 4vp
14.05.2023 Power Jump -kvaali S. Malvalehto 120cm 25/64 4vp

Päiväkirjat

09/21

Päiväkirjamerkintä
© Serena Malvalehto (VRL-09334)

Lussen tuloon varustauduttiin kirvein, hampain ja ketjuin, mutta ori saapui kuin vanha tekijä, kuin kotiinpalaaja. Ei ollenkaan niin kuin nuoret oriit yleensä, vaan vanha, maailmaa nähnyt ja viisas. Viisas Lucy onkin, sen olin huomannut jo koeratsastuksen aikana; lunki ja rento kun ei haluttu mitään suurempaa, mutta ei myöskään antanutkaan itsestään mitään mitä ei osattu pyytää. Minä en usein luottanut itseäni esittelemään hevosiamme isommissa tapahtumissa, mutta Lussen kohdalla se tuntui hyvältä ratkaisulta ja pikkuhiljaa orikin vaikutti tulevan tyytyväiseksi minuun ratsastajana.

Buukkasimme ajan ensiarviointiin verrattain nopeasti eikä se jälkeenpäinkään ajateltuna ollut virhe. Vieraassakin ympäristössä ja meidän, vielä melko vieraiden ihmisten, kanssa kimo käyttäytyi kauniisti. Koeratsastus sujui hyvin ja keräsi erityisesti pistepottia kauniin ravin ja laukan osalta. Vaikka rakenteesta olisikin ollut toiveissa hieman paremmat pisteet, käyttäytyi Lucy asiallisesti ja ihmistä kunnioittavasti, ja ansaitsikin huomion tasaisesta luonteestaan. Seuraavaksi Lucy saisikin näyttää kyntensä estevarsojen laatuarvostelussa, joka järjestetään vielä saman kuun aikana.

09/21

Päiväkirjamerkintä
© Serena Malvalehto (VRL-09334)

Niinhän sitä sanotaan ettei pitäs nuolasta ennen ku tipahtaa, mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan. Mitään en oo nuoleskellu, mutta tipahti kuitenkin, nimittäi puomi ja toinenkin. Eikä tuo teinihevonenkaan nyt ihan ollut se enkeli jollaiseksi sitä menin väittämään, vaan estevarsojen laatuarvostelussa se päätti muistaa olevansa nimetty juurikin helvetin herran mukaan. Tai no, oikeastaan Lusse päätti juuri tuona päivänä hoksata, että hänellähän on pallit. AJATELLA.

Eli ei menny ihan putkeen se reissu.

Olihan Lusse tietenkin ihan muodollisesti pätevä, mihinkäs komea poika komeudestaan pääsee, vaikka oliskin vähän hullua päässä. Yhtälailla odotetunlaiset olivat pisteet sukulaisista; paperilla ori oli oikein mallikas estehevosen alku. Vaan kun hevonen saa käyttäytymisestä kokonaista 1 pistettä, niin kyllähän siinä alkaa omistajatätiä vähän hävettämään, varsinkin kun kyseinen omistajatäti on siellä narun toisessa päässä. Mun vauvva 178cm päästeli kuin villimustangi, mörisi kuin V8 turbo ja unohti tyystin, että korvien kuuluisi olla muutakin kuin koristeena. Meno oli samanlaista kohellusta koko helkutin päivän ja siinä menivät sivussa plörinäksi jopa hypyt, jotka nyt sentään kuvittelin olevan Lussen parasta antia. 2 **TUN PISTETTÄ. Jatkossa The Orhi pääsee sitten aiempaa aktiivisemmin mukaan erinäisiin kissanristiäisiin ennen yhtään mitään omia koitoksia, jos ne aivot nousisivat sieltä jalkovälistä takaisin kallon sisään. Sitä odotellessa.

p.s. Seuraavana aamuna Lusse kiillotteli kirkkain kerubinsilmin sädekehäänsä eikä edes nähnyt muita hevosia, koska ihminen ♥. Näytin sille keskaria.

Päiväkirjamerkintä
© Cherie (CC BY-NC 2.0)