Jeili

virtuaalitalli :: virtuaalihevonen

YHTEYS
tallia ylläpitää Serena, VRL-09334
serenavirtuaali@outlook.com

Kuunkudelma

KTK-II VIR MVA Ch SLA-II KRJ-II Jälk. B

NIMI Kuunkudelma
ROTU,SKP Suomenhevonen, tamma
SYNTYMÄAIKA 13.6.2017 FI 8 vuotta k. 08/2021
REKISTERINUMERO VH18-018-0248
VÄRI, SÄKÄ Vaaleanrautias, 166cm
KASVATTAJA Heljäkuun Hevostila (evm)
PAINOTUS (TASO) Koulu (ko va B - re 70cm)
OMISTAJA Serena (VRL-09334)

Unelmaa olin ihaillut jo useampaankin otteeseen samoilla koulukentillä, tai no ihaillut ja vihaillut, hyvälle on toki helpompi hävitä, mutta kun se toistuu useampaan kertaan alkaa jo kyllästyttää. Olin myös tutkaillut tamman taustoja sen verran, että tiesin sen olevan Heljäkuun kouluratsuja kasvattavan tilan kasvatti ja hyvästä, pitkänlinjan ratsusuvusta, hieno esimerkki siitä kuinka suomalaisellakin pärjää jos vaan tahtoa riittää. Niin ja erinomainen hevonen.

Mites sitä sanotaan, ”pidä ystävä lähellä ja vihollinen vielä lähempänä”. Mie otin vanhasta viisaudesta vaarin ja tartuin tilaisuuteen nähdessäni uhrini yksin ja haavoittuvana. Kysyin tamman omistajalta muutaman mukakohteliaan sananvaihdon jälkeen ihan suoraan, josko hän haluaisi myydä Unelman minulle. Vitsillähän mie sen toki heitin, mutta kun vastaukseksi kuului, että hän oli kyllä harkinnut hevosesta luopumista, huomasin ilmoittavani kirkkain silmin, että olen ehdottomasti kiinnostunut. Siitä meni noin kuukausi kun kävin hakemassa Unelman meille, joten tamma lienee elävä esimerkki siitä, että joskus kannattaa vain nostaa kissa pöydälle, ei siinä mitään menetäkkään.

Kympin oppilas, isin ja äidin kultamussukka ja ahkerista pikku partiolaisista ahkerin.

Unelma on niitä hevosia joista on hankala löytää mitään vikaa. Hyvätapainen, hyväluontoinen, kapasiteetikas ja kaunis – odottaa sopii, että se varmaankin kuolla kupsahtaa kesken kaiken johonkin täysin älyttömään syyhyn. Toki tamassa on sen vika, ettei se ole kenttäpainotteinen, mutta se nyt on pientä, kun kokonaisuus on muuten niin mainio. Unelman kanssa kaikenlainen tekeminen on kivaa. Käsiteltäessä se on rauhallinen ja luotettava, hieman herkkä, mutta ei ole ainakaan tähän mennessä saanut täysimittaisia kilareita paukkuvista ovista tai maneesin katolta tippuvista lumista – koiramaailman termein voisi sanoa, että herkkyydestä huolimatta hermorakenne on hyvä ja tamma palautuu säikähdyksistä nopeasti. Unelmaa voi hoitaa oikeastaan kuka tahansa vauvasta vaariin, paikassa kuin paikassa, eikä tamma ole turhan tarkka rutiineistakaan. Tottuneena matkaajana Unelma lastautuu hyvin ja sen voi luottaa käyttäytyvän asiallisesti myös vieraissa paikoissa.

Kympin oppilas, isin ja äidin kultamussukka ja ahkerista pikku partiolaisista ahkerin, Unelma, ei kuitenkaan ole se maailman simppelein ratsastaa. Sen kanssa voi kyllä mennä hötsäillä löysin ohjin ja möyrytä pitkin maastopuskia niin paljon kuin sielu sietää, mutta oikeisiin töihin tamma kaipaa selkäänsä osaavan, pehmeän ratsastajan. Tärkeää Unelman kanssa on, että homma toimii yhteistyössä, ei niin, että kuski painostaa ja käskee. Kovalla ratsastajalla tamma muuttuu itsekin kovaksi eivätkä avut tahdo mennä kunnolla läpi.
Kouluratsuna Unelmalla riittää kapasiteettia korkealle. Upealiikkeinen ja ketterä tamma antaa kuun ja tähdet taivaalta kun sen kanssa vain löytää yhteisen sävelen. Se kulkee hyvin omalla moottorilla kaikissa askellajeissa ja loistaa erityisesti kokoamista vaativissa liikkeissä ja tehtävissä. Kuuliainen, tasainen ja rehellinen, mitä muuta voi hevoselta toivoa?

No toivoa voisi edes jonkinlaista kyvykkyyttä esteille. Toki Unelma hyppää, kuuliaisesti ja tarkasti hyppääkin, mutta ei siltä löydy sen enempää intoa kuin kapasiteettiakaan kunnolliseen estetyöskentelyyn.

Suku & jälkeläiset

Kuuvastus
(vrt 165cm) evm
ii. Kuuviha iii. Narrinvitsa
iie. H.N. Kuusama
ie. Havulan Kaiunvastus iei. Feertinant Kyöstinpoika
iee. Kaiunlaulu
Rohkean Ainomieli
(rt 160cm) evm
ei. Vihmoi eii. Riekkolan Utukko
eie. Unelmoi
ee. Aino-Ankea eei. Kestiraivion Myrsky
eee. Aino Vaan

Värigenetiikka aa ee.

Temperamentti, kestävyys, hyppytekniikka.
Kuuliaisuus, herkkyys, liikkeet.

Sukua virtuaalimaailmassa 0 polvea.
Käytettävissä jalostukseen rajattomasti.

Lue lisää suvusta

Unelman suku on rakentunut varsin pitkälle ratsutyyppisistä hevosista ja itse asiassa ainoa juoksijaksi rekisteröity on tamma H.N. Kuusama kolmannessa polvessa. Tästä yksittäisestä lähisuvun ravilinjauksesta huolimatta isä Kuuvastus oli aikansa menestyneimpiä kouluratsuja rodun parissa ja toimittaa edelleen suositun siitosoriin virkaa synnyin- ja kotikaupungissaan Seinäjoella. Pääasiassa vaativa B ja A luokissa startannut ori on herättänyt huomiota myös suomenhevospiirien ulkopuolella näyttävillä ratsunominaisuuksillaan; se on kookas ja kevyenpuoleinen, erittäin ratsutyyppinen ja omistaa kolme upeaa askellajia. Todellinen timantti suomalaisratsujen joukossa.

Myös Kuuvastuksen vanhemmat kuuluvat niin ikään menestyneempään kastiin mitä tulee ratsusukuisiin suomenhevosiin. Kuuviha, 170cm hurjaan korkeuteen kasvanut musta ori, osoitti juoksijasukuisesta emästään huolimatta useilla kilpakentillä miten suomalainenkin hevonen osaa liikkua ja hypätä. Vaikka tämän oriin luonne ei kuulemma ollut helpoimmasta päästä eikä yhteistyö radallakaan aina ihan täysin sopusointuista, ei kukaan voinut väittää etteikö tämän hevosen irtonaiset, joustavat askeleet olleet vakuuttavaa katseltavaa. Kuuviha toimitti myös siitosoriin virkaa aina kymmenenvuotiaaksi, mutta lopetettiin jouduttuaan ikävään onnettomuuteen kotonaan.

Havulan Kaiunvastus, "Aino", oli Kuuvihalle oiva pari miellyttämisenhaluisen ja lauhkean luonteensa puolesta. Rautias tamma kilpaili nuoruudessaan jonkin verran koulua he B tasolla ja menestystä kertyi myös näyttelyistä. Aino vaikuttaa edelleen samalla paikkakunnalla missä Kuunkudelma on syntynyt ja Heljäkuun hevostilan omistajatar onkin henkilökohtaisesti jo rouvan ikään ehtineen tammamamman tavannut. Kuulemma kauniimpaa ja kiltimpää hevoseläintä saa hakea. Suurimman osan elämästään Aino onkin viettänyt siitostammana, missä sen ehdoton vahvuusalue onkin. Niin Aino itse kuin sen molemmat vanhemmatkin ovat jättäneet runsaasti kouluradoilla menestystä niittäneitä jälkeläisiä.

Tapasin Rohkean Ainomielen hakiessani Unelmaa omakseni. Vaikka se olikin viettänyt useamman vuoden jo enemmän ja vähemmän oloneuvoksena, tuottaen uutta ratsusuokkisukupolvea maailmalle, näkyi tammasta edelleen ryhdikkyys ja laadukas rakenne. Tamma kilpaili vuosia vaativa B tasolla omistajansa Heljän kanssa, kunnes nuoremmat ja tuoreemmat nimet perivät kilparatsun manttelin ja Ainomieli siirtyi jalostustehtäviin. Se onkin jättänyt kaksi kantakirjattua ja koulussa hyvin pärjäävää orijälkeläistä meidän Unelman lisäksi.

Ainomielen suku on kolmen polven matkalta puhtaasti ratsua ja sen takaa löytyy muutamia kuumiakin nimiä, esimerkiksi oriit Vihmoi ja Kestiraivion Myrsky. Vihmoi on menestyjä monellakin tapaa, mutta parhaiten se on piirtynyt mieliin valtavanpitkän liinaharjansa vuoksi. Hienorakenteista, mutta vain 150cm korkeaa oria on käytetty yhtälailla hevos- kuin pienhevostammoillekin ja jälkeläismäärä lähenteleekin sataa. Siihen mahtuu niin useita entisiä ja nykyisiäkin siitosoreja kuin kilpakenttien vaikuttajiakin. Vihmoi on saavuttanut elämänsä aikana paljon menestystä, niin paljon, että sitä voi melkein jo kutsua eläväksi legendaksi. Oriille itselleen ei suosio ole kuitenkaan noussut päähän, sillä kuulopuheiden mukaan se on niin lauhkea, herttainen ja ihmisläheinen kuin ori vain voi olla.

Emänemä Aino-Ankean kautta Unelman suvusta löytyy toinenkin legenda, Kestiraivion Myrsky; jo edesmennyt kouluratsu jonka siemenestä kuulemma lähes kirjaimellisesti taisteltiin aikanaan ja jonka omistaja myös käytti oriin suosiota tehokkaasti hyväkseen, mikä osaltaan selittänee sen jäämisen ihmisten mieliin niin pysyvästi. Se Myrskystä. Kuuluisa isäori teki jokatapauksessa Aino-Ankeasta suositun siitostamman. Se itse ei kilpaillut, vaan toimitti varsojensa välissä tuntiratsun virkaa, mutta jälkeläiset ovat jokainen päätyneet kilparatsuiksi - ja Ainomieltä lukuunottamatta kaikki niistä ovat myös olleet oriita.

o.Taistokallion Kuutamo
ei meriittejä
s. 14.02.2021 isä Taavetti
t.Kuuluola
KTK-II SV-II
s. 08.02.2021 isä Hulivein Kontrolloija
t.Jeilin Kuuhile
ei meriittejä
s. 05.02.2021 isä Tilliäinen
o.Kaamosjatsi
SV-I KV-II
s. 25.01.2021 isä Hämäränhyssy
t.Kuunkinuskinen
ei meriittejä
s. 20.01.2021 isä Kuutamorunoilija
o.Jeilin Kuukehrääjä
KTK-III SV-I
s. 03.06.2018 isä Monarkkisulttaani
t.Kaunon Gaganautti
KTK-II Ch
s. 02.04.2018 isä Kosmonautti
o.Jeilin Kuuviulu
KTK-I VIR MVA Ch SLA-I KRJ-I ERJ-II
s. 18.02.2018 isä Halavainen

Kilpailut & Valmennukset

Kilpailee kouluratsastuksessa.

Kouluratsastus sijoituksia 40 / 40
Esteratsastus -
Kenttäratsastus -
Valjakkoajo -

KTK-II ; Virtuaalinen suomenhevoskantakirja (R) 04/2018

Jälkeläisluokka B ; VSR:n jalostusarvostelu 10/2018

SLA-II ; Suomenhevosten laatuarvostelu 02/2020

KRJ-II ; Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 12/2019

VIR MVA Ch ; Virtuaalinen näyttelyjaos 06/2020

Näyttelyjaoksen näyttelyt Virtuaaliset show-näyttelyt VSR:n rotunäyttelyt
11.02.2018 kutsu - sh tammat - irtoSERT
15.02.2018 kutsu - sh tammat - MVA-SERT BIS3
28.02.2020 kutsu - sh tammat - irtoSERT
13.06.2020 kutsu - sh tammat - MVA-SERT BIS9
11.08.2020 kutsu - sh tammat - SW5
12.09.2020 kutsu - sh - CH
00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0
VSR-CUP KRJ-CUP ERJ-CUP
28.02.2018 VSR:n kouluratsastuscup - he A - 6/127
00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0
KRJ (sijoituksia 40 kpl ; voittoja 7 kpl)
14.02.2018 kutsu - he A - 4/40
15.02.2018 kutsu - he A - 4/30
15.02.2018 kutsu - he A - 1/30
19.02.2018 kutsu - he A - 3/30
20.02.2018 kutsu - he A - 1/30
01.03.2018 kutsu - he A - 4/30
02.03.2018 kutsu - he A - 3/30
07.03.2018 kutsu - he A - 2/30
09.03.2018 kutsu - he A - 5/30
11.03.2018 kutsu - he A - 4/30
13.03.2018 kutsu - he A - 5/30
16.03.2018 kutsu - he A - 1/30
22.03.2018 kutsu - he A - 1/30
23.03.2018 kutsu - he A - 3/30
02.05.2018 kutsu - he A - 3/50
03.05.2018 kutsu - he A - 4/50
09.05.2018 kutsu - he A - 1/50
13.07.2018 kutsu - he A - 2/40
23.07.2018 kutsu - he A - 3/40
24.07.2018 kutsu - he A - 6/40
28.06.2018 kutsu - he A - 2/40
02.07.2018 kutsu - he A - 5/40
05.07.2018 kutsu - he A - 3/40
14.07.2018 kutsu - he A - 1/30
20.07.2018 kutsu - he A - 2/40
26.10.2018 kutsu - he A - 1/40
01.11.2018 kutsu - va B - 4/50
03.11.2018 kutsu - va B - 5/50
06.11.2018 kutsu - va B - 6/50
13.11.2018 kutsu - va B - 6/40
16.11.2018 kutsu - va B - 5/40
17.11.2018 kutsu - va B - 6/40
02.03.2019 kutsu - va B - 2/40
03.03.2019 kutsu - va B - 3/40
27.10.2019 kutsu - he A - 2/31
31.10.2019 kutsu - he A - 5/31
01.11.2019 kutsu - he A - 2/31
02.11.2019 kutsu - he A - 5/31
08.11.2019 kutsu - he A - 2/31
11.11.2019 kutsu - he A - 5/31
Päiväkirjamerkintä (© Serena)

Meilläpäin on varsin yleisesti tiedetty fakta, että vaikka Unelman papereissa lukee meikäläisen nimi, on se enempikin mun siskon hevonen. Tää ei oo mulle milläänlailla ongelma; mä itse en Unelmasta sellaisella henkilökohtaisella tasolla niin paljoa välitä ja musta on älyttömän kiva, että pitkäaikaisen kilparatsunsa kuoltua Kata löysi uuden spesiaaliystävän suomenhevosten parista.

Nythän on kuitenkin niin, että mun pieni Kata-siskoni mennä päräytti kihloihin. Tää jättää mut viimeseksi sisaruskolmikosta, joka ei oo saanu päähänsä astua avio-, avo- tai minkään muunkaan liiton satamaan, eli mua voi kohta jo hyvällä omatunnolla sanoa vanhaksi piiaksi. Joka tapauksessa myös Katan parempi puoliso Elias on hevosihmisiä; omistaa kaksi puoliveristä ja kilpailee kouluratsastuksessa. Pariskunta oli sitten päättänyt otattaa itsestään kihlajaiskuvat oikein ammattilaisella ja suunnitelmana oli, että kuviin osallistuisivat myös hevoset. Elias valitsi mukaan nuoren tammansa Helmin ja Kata luonnollisesti halusi lainata Unelmaa. No mikäs siinä!

Kuvaussessio järjestettiin meillä. Mä vietin aamupäivän Unelmaa puunaten. Olin saanut Katalta silmienpyöräytyksiä herättävän listan siitä, mitä kaikkea mun pitäisi tammalle tehdä; pesu, kavioiden öljyäminen, harjan setviminen ja letitys ja piti vielä suihkia jotain kiillotusaineita karvaankin. Mä en edes kisoihin laita hevosiani tällä tavalla, mutta mitäpä sitä ei siskonsa puolesta tekisi. Unelma otti koko touhun tietenkin rauhallisesti. Se oli kyllä melkoisen utelias siinä vaiheessa kun perus pesut ja harjaukset eskaloituivat öljyämishommiin sun muihin, varmaan tammakin ajatteli, että kaikkeen sitä elämässään joutuu alentumaan. Oli kuitenkin kuulemma ensisijaisen tärkeää, että Unelma näyttäisi edustavalta Eliaksen siron ja elegantin puoliverisen rinnalla.

Kyseinen puoliverinen oli vajaa 3-vuotias vaaleanruunikko ilkimys. Tai no ei, ilkimys on vähän turhan vahva sana kuvaamaan kyseistä eläintä, joka oli lähinnä lapsekas ja leikkisä. Kun koko konkkaronkka oli koolla ja sopiva kuvauspaikka - peltokinkama jonka taustalla levittäytyi perisuomalainen metsämaisema - valittu, alettiin järjestelemään ihmisiä ja hevosia sopiviin asetelmiin. Unelmahan oli kuin vanha tekijä, ei sitä sen enempää häirinnyt kameran räpse kuin jatkuva asettelu tai pitkät paikoillaan olemisetkaan. Helmi kuitenkin häiritsi ja välillä melko vahvastikin. Tamma, joka oli alkujaankin vaatinut melko raivokkaasti huomiota omistajaltaan, Katalta ja käytännössä keneltä tahansa paikalle osuneelta ihmispololta, otti sitten kuvauspaikalla kohteekseen Unelman. Kun omapäinen keskenkasvuinen pääsi härkkimään suomalaista aina kun silmä vältti, alkoi hienoinen savunkatku nousta jopa Unelman korvista. Kerran se jopa napsautti varoittavasti hampaitaan kohti ruunikkoa ja meidän täytyi samasta syystä pitää useampia taukoja kuvaamisesta.

Lopputuloksena oli sitten useampia kymmeniä melkoisenkin tilannekoomisia otoksia. Viralliseksi kihlajaiskuvasti valikoitui kuitenkin kuva, jossa Kata istui Unelman selässä ja Helmin kanssa vierellä seisova Elias katsoi tulevaa aviopuolisoaan ylöspäin tätä kädestä pitäen. Kuvasta välittyvä tunnelma oli käsinkosketeltava ja ehdottoman maalaisromanttinen. Kuitenkin, koska myös Kata osaa aina välillä olla vähän ilkikurinen, valitsivat he toisenkin kuvan aiemman rinnalle. Siinä asetelma oli periaatteessa sama, mutta pelleilmeinen Helmi kurottelemassa kohti Unelmaa, kun taas korvat niskaan liimannut Unelma virittäytyi iskemään hampaansa nuorempaan tammaan.

ulkoasun kuvitus © Petri Damstén (CC BY-NC-SA 2.0)
hevosen kuvat © VV